Als je last hebt van algenvorming in je zwembad, kun je anti-alg gebruiken. Dit is een vloeibaar middeltje dat aanslag en vergroening tegengaat. Om van de algen af te komen voeg je de juiste hoeveelheid van anti-alg toe aan het zwembadwater en dit verdeel je gelijkmatig door het hele zwembad. Zorg er wel voor dat je de juiste dosering gebruikt, door bijvoorbeeld een vlokmiddel te gebruiken om het loskomend vuil samen te laten klonteren en eenvoudig op te kunnen laten vangen door het filtersysteem van het zwembad.
Anti-alg gebruik je als middel in combinatie met andere middelen. Welke middelen dit zijn kun je teruglezen op de verpakking van het door jou gekochte product.
Waarom anti-alg gebruiken?
Als er veel algen in je zwembad zitten zal je merken dat het zwembadwater groen is geworden. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Zo erg dat het zeer af te raden is om het water in te gaan. Als je hier namelijk wel in gaat zwemmen, kun je last krijgen van maag en darmen of huidklachten. Hoe erg deze kwalen zijn hangt af van de persoon, maar gezond is het zeker niet. Mocht je dus merken dat het zwembad groen is geworden, zowel in het water of als aanslag op de tegels? Wacht dan niet langer en gebruik anti-alg.
Hoe gebruik je anti-alg?
Anti-alg gebruik je, zoals de naam al doet vermoeden, om van algen af te komen in je zwembad. Anti-alg doodt de algen en zorgt dat de groene verkleuring verdwijnt. Als je zwembad al algenvorming heeft, is het belangrijk dat je anti-alg gebruikt in combinatie met chloorshock. Dit komt omdat de anti-alg anders niet sterk genoeg is om de bestaande algen te doden. Onthoud ook dat je na één keer anti-alg gebruiken niet klaar bent. Je moet meerdere doses voor een bepaalde periode toevoegen om je zwembad een anti-algkuurtje te geven. Je mag anti-alg ook gebruiken in combinatie met andere chemische middelen.
Om van de algen af te komen zorg je er eerst voor dat de pH-waarde van je zwembad tussen de 7,0 en 7,6 zit en de TA-waarde tussen de 100 en 150 ppm. Ook moet de chloorwaarde op peil zijn, tussen de 1 en 2 ppm bij beginnende algenvorming en op 3 ppm als er al echt algenvorming in je zwembad is. Vervolgens volg je de beschrijving op de verpakking om de eerste anti-algkuur voor te bereiden. Na 5 tot 7 dagen herhaal je deze kuur zoals aangegeven.
Heeft het in de tussentijd geregend, voeg dan een extra dosis anti-alg toe. Mocht je zwembad al echt groen zijn geworden, maak de voorgaande stappen dan groter en maak gebruik van een vlokmiddel. Hierdoor kunnen de gedode algen makkelijk afgevoerd worden. Vergeet hierbij niet de zwembadpop aan te laten staan voor een periode van 24 uur.
Verschillende soorten anti-alg.
Bij anti-alg heb je de keuze uit standaard en geconcentreerd middel. Bij de standaarduitvoering is het middel meer verdund met water. Dit maakt dat geconcentreerde anti-alg krachtiger is en je dus minder van het spul nodig hebt. Dit maakt dat geconcentreerde anti-alg dan ook iets duurder is dan standaard.